top of page
Scuola-mosaicisti-del-friuli-mozaïekschool

Geschiedenis mozaïekschool

De Scuola Mosaicisti del Friuli is in 1922 opgericht in Spilimbergo, in Noordoost Italië. Dit dorp is van oudsher een bakermat voor terrazzieri (terrazzoleggers) en mosaicisti; zij gebruikten de stenen uit de rivieren Meduna en Tagliamento en de smalti (mozaïekglas) uit Venetië om vloeren en wanden te decoreren. Ook is deze plek erg belangrijk binnen de mozaïekgeschiedenis; tussen de voorbeelden van Romeinse mozaïekvloeren van Aquileia en de Venetiaanse mozaïeken uit de Byzantijnse tijd.

Mozaïek opleiding

De Scuola Mosaicisti del Friuli biedt, als enige school ter wereld, een professionele driejarige opleiding in de mozaïekkunst. Studenten vanuit de hele wereld komen hier om het antieke ambacht te leren. Dit begint met de techniek van het hakken; met een speciale mozaïekhamer (martellina) en een hakblok (ceppo) leer je de materialen splijten in de juiste vorm en afmeting.

 

De eerste weken van de mozaïekopleiding staan in teken van deze vaardigheid en de kennismaking met de verschillende materialen (natuursteen, marmer, smalti), hun eigenschappen en de twee verschillende werkmethodes; de directe en indirecte methode. Om deze technieken en methodes onder de knie te krijgen maak je kopieën van bestaande Romeinse mozaïeken in het eerste jaar en Byzantijnse en moderne mozaïeken in het tweede jaar. Iedere mozaïekperiode en -stijl heeft eigen kenmerken en regels betreft materialen, kleuren, vormen en onderwerpen.

Het mozaïekportret komt in het tweede jaar aan bod. Het derde jaar staat geheel in het teken van hedendaags mozaïek met moderne materialen, abstracte onderwerpen en een meer persoonlijke en vrije interpretatie van het vak.

Naast de praktijkervaring wordt er ook veel aandacht besteed aan de theorie aan de hand van de lessen (geometrisch) tekenen, informatica, mozaïekgeschiedenis, kleurentheorie, andamenti, materiaaleigenschappen en terrazzo.

Het doel van de opleiding is het samenvoegen van een traditionele ambacht en eigentijdse innovatieve stijlen en materialen. Mozaïek is niet meer alleen het decoreren van vloeren, wanden en andere oppervlakten, maar het is een op zichzelf staande kunstvorm geworden.

Rosenhart-Mosaics-handmade-hedendaagse-abstracte-mozaïekkunst
Rosenhart-Mosaics-handmade-hedendaagse-abstracte-mozaïekkunst
Rosenhart-Mosaics-handmade-hedendaagse-abstracte-mozaïekkunst

Mozaïek diploma

Na het voltooien van deze drie jaar en het behalen van het examen ben je Maestra Mosaicista; meester in de mozaïekkunst. Sinds 1922 zijn er 1782 Maestri Mosaicisti afgestudeerd die over de hele wereld werkzaam zijn.

Bezoeken

De mozaïekschool is een toeristische trekpleister in Friuli. Vrijwel dagelijks komen (groepen) toeristen naar de school om te zien hoe dit oude ambacht beoefend wordt en om de mozaïeken te bewonderen die door de hele school hangen. De toegang is gratis en de hele mozaïekschool, inclusief de leslokalen, zijn toegankelijk.

 

Scuola Mosaicisti del Friuli

Via Corridoni 6

33097 Spilimberg, Italië

+39(0)4272077

info@scuolamosaicistifriuli.it

Openingstijden ma t/m vr 8:00-16:00

bottom of page